среда, 6 февраля 2013 г.

Процес виробництва оливкової олії Extra Virgin


     Процес виробництва оливкової олії першого холодного віджиму "Extra Virgin" відносно простий, і протягом багатьох століть не змінився. Навіть при всій простоті виробництва, отримати оливкову олію "Extra Virgin" можливо тільки дотримуючись правил на етапах виробництва, які ми розглянемо далі:
1) Процес збору врожаю
     Збір оливок починається пізньою осінню, в жовтні місяці. При зборі оливок використовують різні способи: збір може відбуватися вручну (такий спосіб ще називають доїння) або за допомогою довгої жердини, яким стукають по дереву, щоб маслини падали на розстелену навколо дерева парусину, або ж механічним способом (сільськогосподарськими машинами або переносними вібраторами)
2) Транспортування на олійницю
     Зібрані оливки перевозять на олійницю, для отримання оливкової олії. Для отримання високоякісної оливкової олії, маслини повинні бути оброблені протягом 24 годин після збору. Після прибуття на олійницю оливки не повинні навалюватися купою, оскільки це може привести до підвищення температури, що в наслідку збільшить кислотність і погіршить органолептичні властивості оливкової олії.
3) Промивання оливок
     Оливки, рухаючись по конвеєру, проходять через зону вентиляції, де від них відділяються листя. У процесі промивання водою прибираються залишки гілок і листя.
4) Дроблення і пресування.
     Після промивання оливки потрапляють в жорна, де їх до отримання кашки перемелюють гранітні камені. Технологія перемелювання гранітними каменями залишилася незмінною з давніх часів.
5) Процес відділення.
     Існує декілька основних методів отримання оливкової олії:
Традиційний метод
     У цій технології використовуються класичні установки, які хоч і зазнали зміни (в технологічному плані), але принцип виробництва не втратили. Розмелена кашка укладається на круглі волокна (волокна виготовляються з ковили, кокоса або поліестера), які укладаються один на одного, а потім піддаються тиском преса. Після отримане масляне сусло піддається декантації, із за різниці щільності, виходить оливкова олія.
Метод центрифугування
      В установках подрібнена кашка розріджується додаванням 1 літра води на 1 кілограм кашки. Після цього отриману кашку поміщають в горизонтальну центрифугу, щоб відділити твердий осад від масляного сусла. Далі сусло потрапляє в вертикальну центрифугу, де оливкова олія відділяється від соку маслин.
6) Зберігання
     Отримане масло зберігають у погріб, до надходження масла в продаж. Олія надійно захищають від перепадів температури і проникнення чужорідних запахів. Зберігається оливкова олія при температурі 16-18 º С., що дозволяє маслу дозрівати і при цьому не допускати процесів окислення.

2 комментария: