Оливкова олія - рослинна олія, що виготовляється з плодів оливи. В оливковій олії міститься велика кількість вітаміну Е, який допомагає організму засвоювати вітамін А і К. Завдяки цій природній ланцюгової реакції, регулярне вживання оливкової олії сприяє загальному омолодженню організму. Популярність набуло ще й тому, що в плодах і кісточках оливкового дерева міститься тип жирних ненасичених кислот, які істотно знижують рівень шкідливого холестерину, що є цінним для гіпертоніків і людей старшого покоління, але й для всіх, хто піклуватися про здоров'я своїх сусідів. Масло оливок незамінне для профілактики і лікування запальних захворювань, органів травної системи. А присутність у його складі олеїнової кислоти, поряд з вітамінами і мінералами, пояснює унікальні властивості оливкової олії, здатного боротися з раковими клітинами. Особливо корисна дітям, вона стимулює ріст кісткової тканини.
Оливкова олія на стільки безпечно і корисно, що практично не існує обмежень по вживанню, а користь для здоров'я буде істотна. Дуже корисно приймати ложку оливкової олії натще для здоров'я, і вільно додавати його в салати, супи другі страви. До прикладу, в середньому за рік італійці та іспанці споживають по 16-18 літрів на рік, це приблизно 40 мл. кожен день, а греки взагалі рекордсмени, вони споживають по 26-28 літрів на рік.
В даний час оливкові дерева вирощують в Середземномор'ї, Північній і Південній Америках, Північно-Західній Африці, Ближньої Азії, Індії та Австралії. До найбільшим виробникам оливкової олії відносять: Іспанію, Італію, Грецію, Туреччину, Туніс, Сирію, Марокко, Португалію. Оливкова олія займає одну і головних позицій в сільгоспвиробництві країн Південної Європи, тому Євросоюз виділяє досить великі субсидії для просування оливкової олії. Країни Євросоюзу виробляють близько 78% світового обсягу оливкової олії.
Комерційні сорти діляться на наступні:
- Натуральне (virgin) - означає що масло отримано тільки шляхом фізичного впливу, без хімічного очищення.
- Очищене (рафінорованое, refined) - це масло очищається із застосуванням фізико-хімічних процесів для усунення сильного смаку і вмісту кислот. Воно більш низької якості ніж натуральний сорти extra-virgin і virgin.
- Жмиховое (pomace olive oil) - це масло отримують з отжимок, під впливом температури і хімічних розчинників.
Роздрібні сорти діляться на наступні:
- Extra-virgin olive oil виготовляється тільки з натуральної олії, має кислотність не більше 0,8%, смак визначається як прекрасний.
- Virgin olive oil виготовляється тільки з натуральної олії, має кислотність не більше 2%, смак визначається як хороший.
- Pure olive oil. Масла, помічаємо Pure olive oil або Olive oil звичайно є сумішшю очищеної та натуральної олії.
- Olive oil - суміш натурального та очищеного масла, кислотність не більше 1,5%. Як правило, не має сильного запаху.
- Olive-pomace oil - являє собою очищене жмиховое масло, іноді змішане з натуральним. Цілком підходить для їжі, проте його не можна назвати власне оливковою олією. Жмиховое оливкова олія рідко з'являється в роздрібній торгівлі; частіше його використовують в ресторанах для приготування випічки.
- Lampante oil (лампове масло) - оливкова олія, не призначене для вживання в їжу. Застосовується в промислових потребах.
Комментариев нет:
Отправить комментарий